Τι είναι το GraecoGermanica;

 

Η ζωή των άλλων πάντα μας ενδιαφέρει, κατά κάποιον τρόπο.

Το GraecoGermanica έχει ως θέμα τους απλούς, “ανώνυμους” ανθρώπους, οι οποίοι ήλθαν από τις βόρειες γερμανικές χώρες τους στην Ελλάδα ακολουθώντας τον Βαυαρό μονάρχη Όθωνα. Αυτοί δεν ήταν μόνον οι 3.500 στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στο Ναύπλιο τον Φεβρουάριο του 1833 και όσοι σταδιακά τους αντικατέστησαν τα επόμενα χρόνια, αλλά και πολίτες που για διάφορους λόγους παρακινήθηκαν να μεταναστεύσουν. Πολλοί και από τις δύο αυτές κατηγορίες ήλθαν στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους. Και κάποιες γυναίκες ήλθαν μόνες τους.

Το βασικό υλικό της ιστοσελίδας πηγάζει από το Οθωνικό Αρχείο των ΓΑΚ. Eκεί βρίσκονται οι προσωπικές ιστορίες ανδρών, γυναικών και παιδιών που έζησαν την δραματική περιπέτεια της “ελληνικής αποστολής”, τις περισσότερες φορές με δυσάρεστη κατάληξη. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονταν από όλες τις κοινωνικές τάξεις, στην πλειοψηφία τους όμως ήταν φτωχοί στρατιώτες, τεχνίτες, αγρότες, εργάτες, υπηρέτες. Μέσα στο ανώνυμο αυτό πλήθος των “Βαυαρών” κάποιες περιπτώσεις είναι ξεχωριστές, δεν βρίσκουν όμως θέση στη σχετική βιβλιογραφία.

Έτσι, γνωρίζουμε πολλά για τον Όθωνα, την Αμαλία, τα μέλη της Αντιβασιλείας, τους στρατηγούς της Μάνης Σμαλτς και Φέντερ, τον αρχαιολόγο Ρός, τους αρχιτέκτονες Σάουμπερτ και Γκέρτνερ, τους επιχειρηματίες Ρουφ και Φιξ. Όμως δύσκολα θα βρούμε κάπου ν’ αναφέρεται ο δημοφιλής γιατρός της Μεθώνης Jacob Lodter, ο διακεκριμένος δασονόμος της Ολυμπίας Albert Denks, ο δεκατετράχρονος εθελοντής στρατιώτης Nepomuck Ruösch, ο Johann Rösner που η εξαμελής οικογένειά του αφανίστηκε στην Αθήνα μέσα σε δέκα μήνες, ο τετράχρονος Joseph Höpfl που έχασε τους γονείς του από τύφο και τον μεγάλωναν οι άνδρες του 6. Τάγματος Πεζικού, η Josepha Racke που αιχμαλωτίστηκε από τους Μανιάτες αφού πρώτα είδε τον άνδρα της να σκοτώνεται στη μάχη, η Eva Fix που αρρώστησε από νοσταλγία καθ’ οδόν πριν καν φθάσει στην Ελλάδα, ο ξυλουργός Anton Kalembacher που είχε πολεμήσει στον Αγώνα με τον Σαχτούρη, και τόσοι άλλοι, καθένας με την ιστορία του. Μπορεί πράγματι οι πράξεις και οι αποφάσεις αυτών των ατόμων να μην επηρέασαν τη ζωή πολλών άλλων ανθρώπων, όπως συμβαίνει με τις αποφάσεις των “υψηλών” προσώπων, όμως η παρουσία τους συμπληρώνει την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας της περιόδου 1833-1862 και προσφέρεται για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.

Η δομή της ιστοσελίδας είναι η εξής:
Στα ΟΝΟΜΑΤΑ A-Z δημοσιεύονται όλα τα γερμανικά ονόματα από το Οθωνικό Αρχείο των ΓΑΚ που είναι γνωστά μέχρι στιγμής (περίπου 5.000). Είναι άνθρωποι των οποίων η τύχη συνδέθηκε με την Ελλάδα της εποχής εκείνης. Ο κατάλογος θα ανανεώνεται διαρκώς με νέες καταχωρίσεις.
Στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ θα εμφανίζονται κείμενα σχετικά με ποικίλες όψεις και πτυχές από τη ζωή των Γερμανών, αλλά και άλλων ξένων που έζησαν τότε στην Ελλάδα, καθώς και μικρές βιογραφίες με ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι ευπρόσδεκτα σχόλια, ερωτήσεις ή και συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικές με το θέμα της ιστοσελίδας.

 

Εύχομαι οι φίλοι των αρχείων, της γενεαλογικής έρευνας, της οικογενειακής ιστορίας και της βιογραφίας να βρούν στο GraecoGermanica κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο.